Harrie van de Pas

Nog vóór ‘Broodje per Centimeter’ de deuren opende, verklaarde eigenaar Harrie van de Pas het nieuwe Broodje Jantje in huis te hebben. Dan weet je één ding zeker: vroeg of laat heb je Culisjors over de vloer. Want je willen meten met Tilburgs grootste snackklassieker, dat oogst scepsis en bewondering tegelijkertijd. Op zeker.

Op naar Bank15 dus! Alwaar de vriendelijke Harrie de bezoekers met zijn meetlint staat op te wachten. Wat meteen alweer een stukje keuzestress oplevert want welke lengte zal voldoen? Twintig centimeter blijkt de gemiddelde keuze en in tijden van onzekerheid is gemiddeld altijd een veilige haven. Het bleek al rap een verkeerde beslissing.

Veel te kort natuurlijk. Want jongens wat een broodje! Een halve meter was er met evenveel gemak ingeschoven. Of beter nog: een formaatje kinderarm. En met kind bedoel ik dan een puber van 15, 16 jaar.

Buikspek

Buikspek mensen, dat is toch wel mijn favoriete lapjes vlees hoor. Harrie heeft het in een fijne marinade gehangen die het net dat tikje extra jeu geeft. De begeleider is een pittig sausje van Samourai achtige allure. En dat is een compliment, zeg ik er maar even voor de zekerheid bij. Samourai saus, voor de mensen die hier onbekend mee zijn, is bij onze zuiderburen een regelrechte hit. Het lijkt het meest op cocktailsaus maar dan met een flinke partij pit in de donder, daar slaan ze in Osaka nog van achterover. Naar het schijnt. Maar goed, zo pittig is het sausje dat op het buikspek is gedrapeerd dan weer niet, maar het schudt de orale huishouding wel degelijk op. Lekker! Het buikspek en de saus combineren als een tierelier, dat is zeker. Het handje fijngesneden ijsbergsla zorgt voor een prettig stukje verfrissing en stuwt zo de hoofdingrediënten naar nóg grotere hoogten. Chapeau Harrie!

Wie weet heeft hij inderdaad een nieuwe Tilburgse klassieker in huis. Maar dan moet het wel midden in de nacht verkrijgbaar zijn. Gewoon in een automatiek, op een hamburgerbroodje. En het heeft een slogan nodig die blijft hangen. ‘Voor je zatte knarrie, een Dirty Harrie’, iets in die richting. Misschien dan… Voor de zekerheid ben ik later die dag nog even langs het Pieter Vreedeplein gepiept om beide handjes te laten vullen en ik weet het eigenlijk wel helemaal zeker: Broodje Jantje gaat nimmer verloren. Hopelijk roepen we over 20 jaar hetzelfde over Dirty Harrie!

Kun je niet wachten tot de volgende recensie van Culisjors voor Wij Zijn Tilburg? Ga dan naar www.culisjors.nl!